isla14.jpg

 

Kuka hölmö tahansa pystyy arvostelemaan, tuomitsemaan ja moittimaan - ja useimmat hölmöt sen tekevätkin.

-Dale Garnegie

 

Pahan kuuntelija on puhujan kumppani.

-Platon

 

Pahan kuuntelija on puhujan kumppani. Aina voi kritisoida juoruajaa takaisin kasvotusten, mutta vain harva tunnistaa niin hyvin omat rajansa, että kykenisi siihen. Vaatii teräksistä itsetuntoa lähteä pilke silmäkulmassa heittämään kritiikkiä takaisin itse kritiikin levittäjälle eli juoruajalle. Mutta huomaatkin jo varmaan sanamuodoistani tilanteen hauskuuden, jota kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Ihan vain toista toverillisesti kiusaten. Muista samalla kysyä myös puhujan kuulumiset, sillä ylimääräinen lapsellinen avautuminen kielii puhujan sen hetkisestä huonosta olosta. Peace and love.

Oletko koskaan miettinyt, mitkä ovat puhujan motiivit levittää pahaa sanaa eteenpäin?

Kokeilepa kysyä kerran... miksi kerrot tämän asian minulle, ja voit vain kuvitella puhujan saavan pysyvän lyönnin omaantuntoonsa (luultavasti hän ensin loukkaantuu tempustasi, mutta kiittää myöhemmin mielessään antamastasi opetuksesta). Kysy tämä kysymys myös itseltäsi(!), kun olet lähtemässä sivuraiteille omista arvoistasi - muiden välittämisestä ja pyrkimyksestäsi vahvaan itsetuntoon. Miksi olen kertomassa pahoja sanoja eteenpäin? Miksi alennun juoruajaksi?

Koska negatiivinen supina kielii jo kauas huonosta itsetunnosta ja alemmuuden tunnosta, veikkaankin sinun haluavan olevan mielummin muille esikuva terveestä ja positiivisesta elämänasenteesta. Että olet ihminen, joka ei pyllistele ja kumartele muille, vaan seisoo selkä suorana omien arvojensa takana. Koska olet tarpeeksi vahva ja viisas siihen.

Jos joku kertoo juoruja sinulle, hän haluaa hyödyntää sitä, että kertoisit asiaa eteenpäin. Puhuja siis hyväksikäyttää sinua omat tarkoitusperänsä etusijalla. Ja koska voit kunnioittaa vain toista tässä tilanteessa; kumartelet juoruajalle samalla pyllistäen puhumisen kohteelle.

Hän laittaa sinut siis pyllistelemään omasta puolestaan pahaa sanaa eteenpäin seuraavalle ohikulkijalle - joka saattaa liittyä pyllistelyjonoon kanssasi ...tai lähteä todella nopeasti kauas läheltäsi.

 

Minkälaisen vaikutelman annat itsestäsi muille ihmisille?

Löydämmekö sinut housut nilkoissa?

 

*pahoittelen värikästä kirjoitustyyliä, mutta vakavaa ja surullista asiaa on helpompi lähestyä huumorin kukkasin

Levitetään positiivisuutta, kannustusta ja hymyä kanssakulkijoihin!